PAOLO DI SABATINO / GIOVANNA FAMMULARI - GIOCHI D’ACQUA

Artiest info
PAOLO DI SABATINO
GIOVANNA FAMMULARI
Label : EGA Music
Distr. : Xango

Alweer een juweeltje uit de rijke Italiaanse jazzscene, pianist Paolo Di Sabatino en celliste Giovanna Famulari vormen hier een fantastisch duo, piano en cello dat riekt naar klassieke muziek, maar verder dan een soort van synthese tussen klassiek en jazz gaat het niet. Hier is wel degelijk sprake van jazz, de 12 composities van Paolo hebben een lichtvoetig karakter, het zijn sfeervolle korte muzikale schetsen die nergens langer zijn dan 3,5 minuut. “Giochi D’Acqua” betekent waterspelletjes, o.k. what’s in a name. De meeste titels zijn wel duidelijk, “Danza” spreekt voor zich, “Javier” is opgedragen aan Javier Girotto, een Argentijnse saxofonist die veel in tango orkesten speelde, studeerde aan het Berklee College en vertrok naar Italië het land van zijn grootouders, de tango is duidelijk te herkennen in dit fraaie muziekstuk.

“Arvo” is opgedragen aan de bekende Estse componist Arvo Pärt en diens typerende klanken zijn hier terug te horen.”Famularia” (bekendheid) is opgedragen aan Giovanna, een woordgrapje met haar achternaam. Titels als “Cello Song”, “C’est la vie” en “Viaggi”(reizen) spreken voor zich. Alles wat ik over Paolo en Giovanna kon vinden was in het Italiaans, een taal die ik niet beheers, dus kan ik weinig tot niets over hen vertellen, maar de muziek die ze maken op deze cd is wonderschoon. De klank van piano en cello worden uiterst smaakvol verweven tot een welluidend geheel waarop het heerlijk is weg te dromen en alle wereldse narigheid uit het hoofd te bannen, zoals in het aanlokkelijke “Il rifugio delle idee”(het toevluchtsoord van ideeën).

Een muzikaal feestje dit dozijn heerlijke melodieën, ik het eenieder aanraden of je nu van jazz of klassiek houdt of helemaal niet, gewoon luisteren en ga op een muzikale reis zoals in “Viaggi” met zijn sterke pianoritme en sfeerrijk cellospel.

Jan van Leersum.